Podcast Love to sew

Levendige sewing community

Er is een levendige sewing community, zowel nationaal als internationaal. Veel (meestal) vrouwen delen foto’s van hun zelfgemaakte kleding, tutorials en ervaringen met patronen en stoffen via hun blog, of op Pinterest, Instagram, Facebook en YouTube. Ook zijn er podcasts, Facebookgroepen en websites waarop ervaringen, kennis en kunde gedeeld worden. Het is echt heel leuk en inspirerend om te zien wat iedereen maakt én het is ook heel handig om te zien hoe een patroon (dat je misschien wel kopen wilt) bij een ander uitpakt. Hoe meer foto’s je ziet van mensen die hetzelfde patroon dragen, hoe beter je kunt inschatten of het aan je verwachtingen voldoet en ook welke soort stof je het beste resultaat vindt geven.

 

Helen (l) en Caroline (r) van de podcast Love to sew

 

Podcast Love to sew

Twee weken geleden heb ik de podcast Love to sew ontdekt van de Canadese Caroline en Helen, twee gepassioneerde naaisters en kleine ondernemers in de sewing industry. Caroline heeft een stoffenwinkel Blackbird Fabrics in Vancouver en Helen is een indie pattern-designer. Ze verkoopt haar eigen patronen onder het label Helen’s Closet Patterns. Deze twee vrolijke en enthousiaste sewing ladies zijn in augustus 2017 gestart met een wekelijkse podcast. Elke dinsdag verschijnt er een nieuwe aflevering. Inmiddels hebben ze er al 91 (!) gemaakt! De afleveringen duren ongeveer een uur. En echt, een uur is niet lang als je naar hun enthousiaste, aanstekelijke, gezellige en interessante verhalen luistert! Ik heb ook andere podcasts gehoord, maar tot nu toe heb ik er geen gevonden die zo “aangenaam én nuttig” is om naar te luisteren.

 

In elke aflevering staat één onderwerp centraal. Soms hebben Helen en Caroline het over één aspect van naaien, waarbij ze hun eigen ervaringen en anekdotes aanvullen met tips, verhalen of quotes van anderen. Een andere keer interviewen ze inspirerende naaisters en/of kleine ondernemers in de sewing community. Elke aflevering wordt ingeleid door een heerlijke tune en een kort gesprekje over hun eigen ervaring, naaibezigheden en reacties van luisteraars. In de “show notes” onder de podcast staan links naar websites van de mensen, patronen of filmpjes waar ze het over hebben gehad en ze publiceren foto’s van kleding, stoffen en andere dingen die in de show ter sprake kwamen.

 

 

Super leuk!

Ik vind de podcast een geweldige ontdekking! Tijdens het naaien, huishoudelijk werk of in de auto… ik kan er geen genoeg van krijgen. Waarom? Omdat het echt zo inspirerend is als ze beogen, omdat het gezellig is (ze lachen heel aanstekelijk) en omdat het heel leuk is om te horen over hoe de (naai)wereld eruit ziet in de met name Engelstalige landen (Amerika, Engeland, Australië en Nieuw Zeeland).

 

De onderwerpen zijn heel herkenbaar, over naaidetails, de verbondenheid in de sewing community, zelfkennis zoals perfectionisme :-), zelfwaardering, pasvorm en patronen aanpassen, duurzaamheid, lingerie of active wear naaien, de financiële kant, stoffenvoorraad, etc… Het is zo leuk en fijn om anderen te horen over praten waar je zelf ook zo mee bezig bent, je hoofd over breekt of waar je af en toe de kriebels van krijgt.

 

Stoffenvoorraad

De aflevering over de stoffenvoorraden van naaisters is héél herkenbaar. Want ja, ik heb écht meerdere planken gevuld met mijn stofjes. En ja, mijn output is heel groot, want ik naai voor mijn dochter (haal hele garderobe, met uitzondering van ondergoed en maillots), voor mijn zoon (shirts, sweaters en broeken), soms voor mijn man (jassen, shirts) en als ik de tijd ervoor vind ook voor mezelf (mijn hele garderobe, exclusief lingerie – hoewel, dat wil ik eigenlijk ook gaan doen!). Maar goed, ondanks de “productielijn” hier thuis, heb ik toch een behoorlijke én gekoesterde voorraad. Soms krijg ik het er Spaans benauwd van, maar meestal vind ik het heerlijk om al die stoffen te bekijken en liefkozend te aaien! Ja… echt! En Helen en Caroline hebben dat dus ook!

 

Via hun podcast hoorde ik over de app Cora om je stoffenvoorraad te beheren en die heb ik gisteren ook meteen gedwonload. Want dat lijkt me wel handig. Je kunt de app eerst uitproberen en daarna betaal je eenmalig €7,99 om de app te kunnen blijven gebruiken. Meestal heb ik geen zin om voor een app te betalen, maar nu heb ik me er toch niet door laten tegenhouden. Binnenkort laat ik weten wat ik van de app vind!

 

 

Indie patterns

Ook kom ik veel te weten over de wereld van de indie pattern-designers. Dit zijn ontwerpers die onafhankelijk van de gevestigde, grote merken (zoals Vogue, McCall’s, Butterick en Simplicity) patronen uitbrengen. Soms alleen in pdf, maar vaak heb je de keuze uit papieren of een pdf-patroon. Het (goedkopere) pdf-patroon print je zelf en je plakt het daarna volgens de aanwijzingen aan elkaar. Heel handig. Voor de podcast interviewen Caroline en Helen bijvoorbeeld Tilly Walnes van Tilly and the Buttons (bekend van de Great British Sewing Bee) en Jenny Rushmore van Cashmerette Patterns over curvy sewing. Super!

 

De indie patterns komen vaak ter sprake, logisch wel want Helen is ook een indie designer, terwijl de naaitijdschriften (zoals Burda en Ottobre) niet of nauwelijks ter sprake komen. Zij lijken deze helemaal niet te gebruiken. Patroonpapier lijkt daar ook niet erg bekend te zijn. Helen en Caroline laten in één van de shows weten het vreselijk te vinden om een patroon over te trekken. (Ik trek zelfs de losse patronen nog over, want ik vind het zonde om zo’n duur patroon onbruikbaar te maken door erin te gaan knippen. Tja, Hollandse zuinigheid…?!)

 

Anyway, ga gauw naar hun website en…

veel luisterplezier!

 

1 gedachte over “Podcast Love to sew”

Plaats een reactie