Shirt en rokje

Mijn eigen garderobe kan wel wat aanvulling gebruiken! Voordat ik een dochter had en droomde over een dochter, was ik al “bang” dat het ten koste zou gaan van mijn eigen kleding. Meisjeskleren zijn leuk om te maken (zeker als je ze precies zo kunt maken als je ze hebben wilt) en elk jaar is er veel nieuws nodig in een grotere maat. Kortom, toen mijn dochter geboren was, lag er een garderobe voor haar klaar en ook daarna bleef ik voor haar naaien. Ook leerde ik om zelf patronen te tekenen om te kunnen maken wat ik voor haar in gedachten had. Mijn eigen garderobe staat duidelijk op het tweede plan, en eigenlijk op het derde plan, sinds mijn zoon steeds meer een beroep doet op mijn naaikunsten. Wel heel eervol natuurlijk én ook heel leuk om elke keer weer te bedenken en te maken wat ik voor hun in gedachten heb!

 

Mijn eigen garderobe

Nu is dan toch echt een aanvulling van mijn eigen kledingkast nodig. Ik denk aan verschillende rokjes, zomerjurken, vesten, shirts en jasjes. Een zomerjas komt volgend jaar wel weer. Ik ben van nature een planner én iemand die van vrijheid houdt. Dus ik vind het wel fijn om te bedenken wat er zoal moet komen, maar ik leg het niet tot in detail vast. Zo kan ik op het laatste moment ook nog besluiten om iets totaal anders te maken. Dat houdt het voor mij levendig en spannend.

Ik maak ook eigenlijk nooit sets (ook niet voor mijn dochter). Alleen als ik bij iets echt niets heb, dan maak ik het erbij, maar verder vind ik het leuker als veel dingen onderling gecombineerd kunnen worden.

 

Nieuwe stoffen uitproberen

Behalve dat ik voor mezelf rokjes, jurkjes, etc wil maken, wil ik ook graag nieuwe stoffen uitproberen. Meestal draag ik in de zomer linnen stoffen in lichte kleuren mét bloemenprint. Linnen is heel fijn, maar het kreukt wel en dat vind ik niet altijd even handig. En verder ben ik ook erg benieuwd naar hoe ik het vind om andere stoffen te dragen. Afgelopen najaar heb ik al een jurk gemaakt van een groene wollen stof met een satijnen viscose en dat beviel me goed, dus tijd voor meer experimenten!

Dus… ik heb een mooie viscose van Swafing gekocht bij Domburg Textiel in Den Haag voor een jurk. Het patroon heb ik afgelopen jaar al gekocht, namelijk de Brooke van Rosie and Me. De kraag maak ik misschien van een ander stofje, daar ben ik nog niet uit. En verder weet ik ook nog niet zeker of ik de jurk zal voeren. Ik voer altijd alles, omdat kledingstukken daar mooier door vallen, je ze met voering veel mooier kunt afwerken en ook omdat er minder kracht komt te staan op de stof. Het kledingstuk gaat daardoor langer mee. Volgens de winkel was voeren niet nodig en ook zou voering niet goed samengaan met de soepele viscose. Echter… de soepele voering van Venezia gaat volgens mij met vrijwel alles goed samen.Dus ik denk dat ik toch gewoon doe!

 

 

 

 

Verder heb ik nog een twill (ook van Swafing) gekocht voor een rokje. Ik heb wel eens broek voor mezelf gemaakt van twill, dus ik weet dat het prettig draagt, maar voor een rokje had ik het nog niet eerder gebruikt. Gewoon omdat ik altijd voor dezelfde soort stoffen kies. Dit jaar wil ik het anders doen, dus… twill voor een rokje.

 

Mijn eerste projecten zijn af!

Voor het rokje van de twill van Swafing was ik op zoek naar een smalle rok met deelnaden, omdat dat model de beste pasvorm geeft. Mijn taille is namelijk relatief smal (71 cm) ten opzichte van mijn heupen (105 cm). Vaak teken ik maat 38 en dan verbreed ik de heupen (24 cm onder de taillelijn) zodanig dat het totaal uitkomt op 107 cm. In mijn zelfgemaakte index van al mijn Burda patronen vond ik het juiste model (Burda Style januari 2008, rok 127.)

Ik heb het patroon iets aangepast door de tailleband weg te laten. Het is een rechte tailleband die bovenop de rok komt, dus qua pasvorm voegt het niets toe. In plaats daarvan heb ik een taillebeleg getekend, die kan zorgen voor de stevigheid van de bovenkant van de rok. Voor de voering heb ik de deelnaden gesloten (en een figuurnaad toegevoegd) en de bovenkant van de voeringrok heb ik ingekort (vanwege het taillebeleg).

 

Aanpassing van het patroon: de tailleband heb ik ingeruild voor een verstevigd taillebeleg en een ingekorte voeringrok.

 

Het rokje is inmiddels af en het draagt erg fijn! Het patroon past ook erg goed, dus ik heb meteen nog zo’n rokje gemaakt van een mooie zomerse bouclé. Het bijpassende shirt had ik eerder al gemaakt, dus ik kon meteen foto’s maken.

 

 

 

Het rokje is gemaakt van een coupon van 70 cm van een hele mooie, zomerse bouclé van stoffenfabrikant Hilco, gekocht bij de In den schroer van Aimée Bindels via haar webwinkel. Ze verkoopt hele mooie kwaliteitsstoffen en ze is altijd bereikbaar voor deskundig advies en/of een proeflapje.

 

Ook de tricot van het shirt komt bij haar vandaan. Het patroon dat ik hiervoor gebruikt heb, heb ik zelf getekend door een shirt van mijn schoonmoeder uit elkaar te halen en op papier te leggen. Inmiddels heb ik al drie shirts gemaakt van dit patroon!

 

 

Plaats een reactie