Cora App – Sew your fabric stash

Welke naaister heeft geen stoffenvoorraad? Heerlijk toch om doorheen te gaan en te bedenken wat voor moois je er al niet van kunt maken? Maar… hoe houd je het overzicht?

 

 

Handig!

Overzicht houden is soms lastig. Je vergeet wat je had en voor je het weet, koop je nog zo’n zelfde soort lap… Of je staat in een winkel of op een stoffenmarkt en bedenkt dat dat ene stofje heel leuk past bij dat andere stofje uit je voorraad, maar je weet niet meer hoeveel je daarvan had of waar het precies van gemaakt is… Herkenbaar toch? Via de podcast Love to sew kwam ik de Cora App tegen: een digitale bibliotheek van je stoffen op je telefoon!

 

 

 

Welke info kun je erin kwijt?

In de app kun je allerlei informatie over stoffen opslaan. Behalve praktische gegevens zoals opberglocatie, of je het al voorgewassen hebt, hoeveelheid, soort stof (knit, woven, etc) en waar je het gekocht hebt, kun je er ook in kwijt wat de samenstelling van de stof is, het type stof, de ontwerper en producent, kleuren, design en dan is er nog een veld voor je eigen notities. Het idee is dat je je voorraad hierin te boek stelt en dat je een item verwijdert als je de stof in een kledingstuk hebt omgetoverd.

 

 

Naslagwerk

De reden dat ik de app gekocht heb, is om meer greep te krijgen op hoe stoffen met een bepaalde samenstelling aanvoelen en dragen, hoe ze vallen, hoe mooi ze blijven in de was en hoe lang ze mooi blijven. Heel vaak weet ik niet meer precies waaruit een stof was samengesteld. Wel nog of het synthetisch was of niet, maar niet meer welke vezels het precies waren. Ook wil ik meer gevoel krijgen bij het gewicht van de stof en welke gewicht ik voor welke toepassing geschikt vind. Ik heb al best vaak gehad dat een verkoper de stof voor een kledingstuk geschikt vond, maar dat ik het achteraf toch te zwaar en te licht vond, bijvoorbeeld bij broeken en winterjassen.

 

Ik wil deze app gebruiken als naslagwerk. En dus laat ik de stoffen erin staan, ook als ze al een kledingstuk zijn geworden (de opberglocatie verander ik dan in ‘kledingkast’). Zo kan ik later nog terugkijken welke samenstelling ervoor zorgde dat mijn shirt zo snel ging pillen of juist welke samenstelling zorgt voor een kledingstuk dat je eindeloos kunt dragen zonder duidelijke sporen van slijtage. (Natuurlijk speelt de weef- of breitechniek hier ook een rol. )

 

 

Elastaan, spandex en lycra: help, wat is wat?!

Het aanbod stoffen wordt steeds ingewikkelder of onoverzichtelijker door al die nieuwe en verschillende vezels die er zijn en die soms ook nog onder verschillende namen op de markt worden gebracht. Denk aan elastaan, spandex en lycra: dit zijn verschillende namen voor hetzelfde stofje, een soort namaak rubber die tot zes keer de oorspronkelijke lengte uitgerekt kan worden! En heb je wel eens gehoord van modal, rayon en ramie? Weet jij het verschil? Op internet kun je wel vinden wat het is en hoe de schijver van het artikel vindt hoe het zich gedraagt en of het mooi valt, maar je weet dan nog niet wat je er zelf van vindt.

 

Om een voorbeeld te noemen: gebreide stof van viscose en elastaan is heel mooi qua kleur en het voelt heel luxe aan. Het is ook heel soepel en het kan mooi om je lichaam gedrapeerd worden. Toch heb ik gemerkt dat ik het niet altijd prettig vind als stoffen heel drapy zijn, want zeker als het gewicht van de stof relatief laag is (en de stof dus dun) kunnen ze ook heel tekenend zijn. Ik houd er niet van als elk hobbeltje en bobbeltje geaccentueerd wordt. Zoiets is heel persoonlijk natuurlijk, maar juist daarom vind ik de app zo handig. Want niemand weet zo goed of de stof bij je past, bij wat je verwacht of wat je wilt uitstralen als jijzelf! Door bij te houden wat je koopt (samenstelling, gewicht en productietechniek) en hoe het zich gedraagt, weet je ook meteen of je zoiets de volgende keer nog een keer wilt. Wel zo handig, zeker ook bij online aankopen!

 

 

Zo ziet een item eruit:

 

Wat kost het en is het het waard?

De Cora App kun je eerst uitproberen door 5 items aan te maken. Als je meer stoffen erin op wilt slaan, koop je de app voor €7,99. Of je het je geld waard vind, weet ik natuurlijk niet. Ik ben er zelf wel blij mee. En natuurlijk zijn er nog verbeteringen mogelijk, want ik zou graag een veld willen hebben voor het gewicht van de stof en ook voor de wasvoorschriften. En bijvoorbeeld van wat je ervan wilt maken of wat je hebt gemaakt. Ik heb al een mail met suggesties gestuurd naar Cora, dus wie weet…?

Plaats een reactie