Textielverf

Geïnspireerd door wat ik zag in boeken en op internet (blogs, Pinterest en Instagram) wilde ik zelf ook graag aan de slag met textielverf. Ik kocht  een set basiskleuren die zowel op donkere als lichtere ondergronden een goede dekking geven en eenvoudige schuursponsjes (om de verf mee op te brengen).

 

 

Tas voor mijn dochter

Ik begon met een tas voor mijn dochter. Ik knipte de patroondelen uit de stof en voordat ik het in elkaar naaide, versierde ik de tas met een bloem en haar naam. Het sjabloon van de bloem heb ik uit een boek (de titel hiervan ben ik vergeten, maar ik zal proberen dit nog te achterhalen) en haar naam heb ik in Word gemaakt en in groot formaat uitgeprint. Het sjabloneren ging boven verwachting goed! Ik was bang dat de verf niet netjes binnen de lijnen van het sjabloon zou blijven en ook dat het geen mooie volle kleur zou opleveren. Dat viel reuze mee! Wel had ik de moeite genomen om de sjablonen in plastic uit te snijden zodat de natte verf niet door het papier heen zou trekken en vlekken zou maken in de stof (dit was wel een klus, vooral om de letters uit te snijden). Ook had ik het sjabloon op de stof bevestigd met uitwasbare en vernevelbare textiellijm van Prym (let op, Prym verkoopt ook een lijmspray die niet uitwasbaar is!) .

 

 

“Reed more books” met deze sweater

Na deze ervaring wilde ik graag ook een keer een kledingstuk versieren met een print. Toen ik dit ontwerp van Sew DIY zag, wist ik dat ik dit wilde gebruiken voor mijn zoon. FreePrintableBooksTote650x650.jpgNiet als aansporing, want hij verslindt het ene na het andere boek. Omdat ik het lastig vond om de positie van de afbeelding te bepalen, naaide ik tegen beter weten in toch gewoon de sweater bijna helemaal in elkaar. De mouw- en zijnaden liet ik open zodat ik er nog wel goed bij kon. Dit was niet zozeer nodig voor het sjabloneren, maar wel voor de applicatie die ik eraan toe wilde voegen.

 

Nadat ik tot hier gekomen was, lag de sweater minstens een week te wachten op de applicatie. Er waren meer dingen die ik moest maken en dat kwam goed uit, want ik had geen zin om de letters uit te snijden in plastic. Zo’n dunne insteekhoes (die ik hiervoor eerder ook had gebruikt) glibbert weg en het is zo’n gedoe om die letters netjes uit te snijden!

 

 

Op een ochtend besloot ik ineens dat ik de letters erop wilde hebben voor ik die ochtend de deur uit moest en omdat ik nog steeds geen zin had om in het snijwerk, sneed ik ze niet uit plastic maar uit papier (het A4’tje waarop ik het uitgeprint had).

 

Het sjabloon bevestigde ik met textiellijm op de sweater, snijplank tussen voor- en achterpand om te voorkomen dat de verf door zou dringen, even de juiste kleur verf uitkiezen (blauw of toch wit?) en hop, binnen een uur stond de print op het shirt! En wat helemaal fijn is: het bleek helemaal geen probleem te zijn om een gewoon A4’tje als sjabloon te gebruiken, want de lijnen zijn scherp en de verf is niet door het papier heen gedrongen. Mogelijk heeft de textiellijm hierbij ook een rol gespeeld, hoewel het vocht uit de verf de lijm natuurlijk ook had kunnen aantasten. Anyway, het resultaat is goed!

 

Toen de verf droog was, haalde ik het sjabloon eraf en fixeerde ik de print met een heet strijkijzer. Volgens de aanwijzing op de verffles zou ik het strijkijzer 20 tellen op de print moeten houden, maar eerlijk gezegd was ik toch wel bang dat dat te lang en te heet zou zijn voor de stof. Dus na het strijkijzer 10 tellen op de print gehouden te hebben, heb ik de rest plus wat extra fixeertijd een dun lapje gelegd tussen de sweater en de strijkbout.

 

Later voegde ik de applicatie nog toe aan de print. Hiervoor gebruikte ik vliesofix en de boordstof waarmee ik ook de halsrand van de sweater afwerkte. Van deze boordstof knipte ik ook een rechthoek die ik met vliesofix op de voorkant van de sweater bevestigde. Zonder dit vond ik de voorkant van de sweater er een beetje kaal uitzien, vandaar. Beide applicaties heb ik met een smalle zigzag vastgestikt op de sweater, want de lijm van vliesofix laat op een zeker moment toch los.

 

Mijn zoon is blij met het resultaat en ik ook! En ik zal hier nog zeker vaker iets mee doen, super leuk! En als je bij mij op naailes zit, mag je de verf en de sjablonen natuurlijk ook (de mijne of je eigen) gebruiken. Eén van de cursisten heeft bijvoorbeeld op de zelfgemaakte tas voor gymschoenen de naam van de eigenaar (haar dochter) gezet, heel leuk en heel handig!

 

Ik vond het nog wel even spannend of de print goed uit de was zou komen en ja, er was wel wat verf af gegaan. Ik heb de letters met een kwastje bijgewerkt en daarna de verf opnieuw gefixeerd met de strijkijzer. Ditmaal ben ik wat minder voorzichtig geweest met de hitte en de stof. De katoenen french terry heeft het overleefd en de letters zien er weer mooi uit. Nu eens kijken wat er bij de volgende wasbeurt gebeurt! Mocht er weer een reparatie nodig zijn, dan zal ik dit bericht updaten. Hopelijk komt er geen update meer! 🙂

 

 

Ik heb voor deze sweater french terry gebruikt van Swafing, gekocht bij www.mamarieke.nl en het patroon komt uit de Ottobre.

 

Nog even dit:

De textielverf is van het merk Textile Color. Let op dat je de soort koopt die extra dekkend is (voor het geval je een keer een donkere ondergrond hebt). En… de stof moet ten minste 50% katoen bevatten én hij moet voorgewassen zijn voor je met textielverf aan de slag gaat, want zo zorg je ervoor dat de verf goed kan hechten op de stof.

Plaats een reactie