Decembercadeaus naaien: een vilten tas met kurkleer

Sinterklaas vieren wij afwisselend met de twee families. Dit jaar is mijn schoonfamilie aan de beurt en traditiegetrouw naai ik voor mijn schoonmoeder een tas. (Wonder boven wonder heeft mijn dochter nog niets in de gaten.) Eerder al naaide ik een tas van Snappap (ook wel krafttex), dat is een soort papierleer gemaakt van cellulose en latex. Het is oersterk (juist als het nat is) en stoer. Ook maakte ik een vilten tas voor haar. Dit jaar wordt het een tas van oilskin met details van kurkleer. Hier lees/zie je hoe de tas voor mijn schoonmoeder is geworden, en in dit bericht laat ik je de tas zien die ik voor mijn schoonzus gemaakt heb. (Voor de mannen maak ik niets, daar koop ik gewoon iets voor…)

 

Voor mijn schoonzus leek me een eenvoudige basis met wat eruit springende details leuk. Na wat zoeken en nadenken maakte ik een patroon voor een antracietkleurige vilten schoudertas, met details van kurkleer met bamboeprint en vlokken “goud” erin. Kurkleer is heel leuk om mee te werken, want het is heel sterk, het rafelt niet en het heeft een chique uitstraling (en de prijs is er ook naar). Kurkleer is er in verschillende kwaliteiten, dus let erop dat je de juiste voor jouw project kiest. Ik kocht de mijne bij k-bas.be.

 

Het handige van deze tas in dat de zijnaden naar binnen gevouwen kunnen worden, waardoor hij smal is zoals op de eerste foto. Op deze tweede foto zie je het uitgevouwen formaat. Zo’n tas is niet moeilijk te maken, want je hoeft niets af te werken en ook niets te voeren. Je bent er wel even mee bezig als je hem mooi wilt maken. Het is leuk om te doen (en je inmiddels af te vragen hoe de ander erop al reageren), dus wat geeft het?!

 

Hoe maak je deze tas?

Behalve het patroon heb je een halve meter (polyester) vilt van 3 mm dik nodig, 20 cm kurkleer, decovil 1 ter versteviging van de bodem, een magneetsluiting en een musktonhaak. Het patroon tekende ik zelf. Het papier heeft ruiten van 1×1 cm, dus als je wilt kun je de afmetingen op de foto hieronder aflezen.

 

Op basis van het patroon sneed ik alle onderdelen uit. Tweemaal de tas (voor- en achterkant), 2 bodemplaten, 2 hengsels uit kurk, de klep, 1 vak voor aan de buitenkant en eentje voor in de tas (met een lus voor een musketonhaak eraan, waar je je sleutel aan kunt bevestigen en je niet hoeft te graaien in je tas als je bij de voordeur staat). En verder nog wat biesjes en driehoekjes uit kurk ter versiering.

O ja, gebruik klemmetjes in plaats van spelden voor het kurkleer, want de gaatjes die je er met de spelden in prikt, verdwijnen niet meer.

 

Eerst de details op de voor- en achterkant

Nadat ik alles uitgesneden had, stikte ik eerst alle details op de tas.

  • bevestig de driehoekjes op het voorvak (zorg voor de juiste kleur garen, dus boven kurkkleur en onder zwart of actraciet).
  • stik de bies op de plek van het voorvak en zorg dat je stiklijn straks buiten het zicht valt. Het voorvak valt namelijk over een deel van de bies heen. En stik daarna het voorvak op de bies (zorg dat je niet over de kurken driehoekjes heen naait).
  • op de binnenkant van de achterkant van de tas naai je het binnenvak vast. Wel eerst de musketonhaak vastzetten door de vilten strook voor de lus naar achteren te vouwen en bovenaan vast te zetten (met de musketonhaak er al aan). Daarna stik je de kurken bies over de lengte vast.
  • de kurken hengsels vouw je in de breedte dubbel en je stikt de hengsels rondom smal op de kant door.
  • op één van de bodemplaten strijk je ter versteviging decovil vast en daarna leg je de tweede bodemplaat erop. Stik de beide delen op elkaar.

 

De magneetsluiting

Voor de magneetsluiting strijk je wonderdots op de plaats waar ze moeten komen. Dit doe je aan de achterkant (of de verkeerde kant) en het is nodig om het vilt te verstevigen. Nadat de wonderdots afgekoeld zijn, bevestig je de ene helft van de magneetsluiting. Ook al druk je die metalen flapjes nog zo goed aan, ze steken toch wat uit. Om te voorkomen dat die “flapjes” een afdruk maken op het kurkleer, heb ik er een rondje volumevlies X50 overheen gelegd en vastgezet met kleine steekjes, die oppervlakkig hechten (dus niet met de naald door het vilt heen, want dan zie je de steken straks aan de goede kant). Daar overheen legde ik een sierlapje van kurkleer en dat stikte ik smal op de kant vast.

De andere helft van de magneetsluiting komt aan de aan de voorkant van de tas. Ook hier gebruik je een wonderdot om het vilt te versteviging en nadat je de sluiting hebt vastgemaakt, knip je een iets groter rondje uit het vilt. Dat leg je over de lelijke kant van de sluiting en je zet het rondje met kleine steekjes vast. Op de middelste foto (en ook in het echt) kun je het rondje vilt nauwelijks zien, laat staan de steekjes. Leuk toch?

Stik de hengsels vast aan de tas. Een hengsel komt aan een zijde van de tas, in een boog. Zorg dat je de hengsels niet verdraaid vastzet. Tot slot naai je de sluitklep op de achterkant van de tas, tussen de hengels.

 

Tas in elkaar en klaar!

Het enige dat je nu nog moet doen, is de voor- en achterkant van de tas aan elkaar zetten. Leg hiervoor de voor- en achterkant met de goede kanten (de buitenkanten) op elkaar. Sluit de zijnaden en de ondernaad; laat de hoeken open! Vouw de tas nu zo (met een beetje kracht) dat je één zijnaad op de naad in de bodem legt, zodat de hoek open vouwt en op elkaar komt te liggen. Stik op deze manier beide naden en … de tas zit in elkaar.

 

Keer de tas en leg de bodemplaat erin en klaar!

 

1 gedachte over “Decembercadeaus naaien: een vilten tas met kurkleer”

Plaats een reactie