Naai je eigen BH (of slip, hemdje…)!

Wist je dat je je eigen lingerie kunt naaien? Tot eind vorig jaar kocht ik bijna al mijn lingerie (terwijl ik de rest van mijn kleding zelf maak) maar sinds kort is al mijn lingerie zelfgemaakt. Ik vind het leuk om te doen, inspirerend om zelf te kunnen bepalen hoe het eruit ziet en het is heel fijn dat ik nu lingerie heb die me goed past en die aan al mijn wensen voldoet.

 

Lingerie naaien… ook BH’s?

Ja hoor, ook je eigen bh’s! En slips, en hemdjes, en… alles wat je maar wilt eigenlijk. Er zijn heel wat patronen te koop voor lingerie, er komen steeds meer (online) winkels waar je lingeriestoffen kunt kopen en alles wat je verder nodig hebt om lingerie te naaien (picot, sluitingen, beugels, padding, etc). Je kunt zoals ik kant gebruiken, maar dat hoeft niet. Je kunt dat gebruiken waar je je zelf prettig in voelt: tricot of zelfs geweven stof! Ik had een restje Liberty katoen en dat heb ik verwerkt in een BH. Kijk hier voor een foto. Super mooi, vind ik.

Het hemdje op de foto hierboven heb ik nagemaakt van een versleten hemdje, dat ik jaren terug van mijn schoonmoeder had gekregen. Zo simpel kan het zijn!

 

Is lingerie naaien moeilijk?

Tja, wat is moeilijk? Om lingerie te naaien gebruik je alleen de basissteken van de naaimachine: de rechte steek en de zigzagsteek. Als je precies werkt en wat geduld hebt, dan kom je een heel eind. Anders dan je misschien verwacht, is kant helemaal geen lastige stof om mee te werken. Het enige dat tijd en proberen vergt, is de juiste pasvorm. Een proefmodel maken, de pasvorm aanpassen en soms een ander model kiezen, is normaal. En dan… heb je iets dat goed past, mooi is en lekker zit.  Kortom, gewoon proberen en doen!

 

Wat een uitdaging is als je net begint met lingerie maken, is weten welk materiaal je voor welk deel gebruikt. Je hebt geen lappen stof nodig, maar bijvoorbeeld wel voering met de juiste hoeveelheid rek, of beugelband om de beugels doorheen te halen, etc. Ik heb alle materialen liggen en ik kan je precies vertellen én laten zien wat voor soort materialen je nodig hebt voor wat je zou willen maken. Ik denk graag met je mee!

 

 

Plaats een reactie