Zomerjurk voor mijn dochter

Mijn dochter heeft nog wat zomerkleding nodig, want afgelopen zomer heeft ze veel kunnen dragen van het jaar daarvoor en daar is ze nu echt wel uitgegroeid. Niet erg, want dan kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten!

 

Ze wil de graag een zomerjurk met wijde rok, omdat ze het zo jammer vindt dat ze die van afgelopen jaar niet meer past. Zelf wilde ik graag iets met een mouwtje om haar schouders te beschermen tegen te veel zon. Ik wilde niet zomaar een korte mouw, maar iets met een beetje sjeu. Pofmouwtjes vind ik heel leuk, maar ik wilde nu iets anders. Na wat inspiratie opgedaan te hebben op pinterest en instagram, heb ik een jurk ontworpen met een verhoogde taille, een tailleband, een variatie op de boordkraag, een halve cirkelrok én mouwtjes met een grappig en eenvoudig detail.

 

De stof had ik al een hele tijd liggen, die was nog over van de jurken die ik onder het merk “Van Suus” verkocht heb in een winkel in Delft. Mijn dochter heeft dat ontwerp niet gedragen en nu kan ze toch nog een jurk van deze leuke stoffen aan!

 

 

 

Silhouet

Ik vind het mooi als een jurk (en kleding in het algemeen) niet al te ruim valt om het lichaam. De rok mag wel, maar het bovenpand niet. In de industrie en in kant-en-klare patronen zie je vaak dat het voor- en achterpand gelijk is van omvang, maar bij het lichaam is dat niet zo. De buik heeft meer volume dan de rug en de kleding moet die ruimte bieden. Bij het tekenen van het grondpatroon neem ik dit mee en zo lukt het om het rugpand mooi aan te laten sluiten, evenals het voorpand.  Natuurlijk moet er wel voldoende bewegingsvrijheid zijn, want kleding mag geen belemmering zijn bij het spelen, etc.

Ik zorg er ook altijd voor dat de mouw nog net op de schouders begint, dat geeft een mooi silhouet.

 

 

De details

Ik hou van details zoals een knoopssluiting in plaats van een rits en van piping om accenten te leggen. De rode piping accentueert de taille en het laat het rood van de kraag en de rokband mooi terugkomen. Ook de boordkraag is zo’n detail, met de V middenvoor, terwijl hij achter iets schuin naar beneden loopt.

De voering is ook een detail waar ik van houd. Het bovenpand is gevoerd tot aan de rokinzet en behalve dat het er verzorgd uitziet, is het ook prettig aan de huid door het gladde oppervlak. (Ik zal nog een foto hiervan maken en plaatsen.)

 

 

 

Plaats een reactie