Draadrichting

Wat is de draadrichting of recht van draad?

Om uit te leggen wat draadrichting is, ga ik terug naar de constructie van geweven stoffen. Alle geweven stoffen worden gemaakt door een verbinding van verticale draden (kettingdraden) met erdoor heen geweven horizontale draden (inslagdraden). Deze draden staan haaks op elkaar, en de kruising van de verticale met de horizontale draden vormen een rechte hoek. Vrijwel alle kleding wordt zo ontworpen dat de verticale draden tijdens het dragen van de kleding verticaal naar beneden vallen, dus van boven naar beneden.

 

 

Waarom wil je kleding die recht van draad is?

Om te beginnen wil je graag dat het kledingstuk dat je maakt er zo uit ziet als op het plaatje. Dat is immers de reden dat je gekozen hebt voor het patroon. Als je tijdens het uitknippen van de patroondelen uit de stof niet op de draadrichting let, dan zal het kledingstuk niet uitpakken zoals bedoeld. Wie weet doe je een geweldige uitvinding (net zoals bij de tarte tatin), maar helaas is de kans op iets anders toch net wat groter… Denk aan een kledingstuk dat scheef trekt, gaat uithangen of onbedoelde plooien krijgt.

Door de draadlijn te volgen bij het knippen van het patroon uit de stof, zorg je ervoor dat het kledingstuk stabiel valt en mooi zit. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je kleding recht naar beneden valt en door ervoor te zorgen dat deze “valrichting” overeenkomt met de draadrichting in de stof, zorg je ervoor dat het kledingstuk goed valt. De verticale draden geven stabiliteit aan het kledingstuk en die stabiliteit wil je hebben op de plaatsen waar de ontwerper van het kledingstuk deze bedoeld heeft.

Schuin van draad

Soms wordt in de ontwerpfase juist wel gebruik gemaakt van de eigenschappen die de schuine draadrichting met zich meebrengen. Schuin van draad is dus in een hoek van 45°C op de kruisverbinding van de verticale met de horizontale draden (zie het plaatje hierboven). De rek van de stof is het grootste op de schuin van draadlijn (op die verbindingspunten) én de stof kan in deze richting ook heel goed wat in elkaar gaan. Dus zowel uitrekken als inkrimpen. Deze eigenschappen kunnen groter of kleiner zijn afhankelijk van hoe de stof geweven is, het gebruikte materiaal (glad, ruw, dun, dik, etc) en de zwaarte ervan. Hele lichte en soepele stof, zoals satijn, zal schuin op draad heel anders vallen dan een dikke, wollen stof.

Dus als je een rok draagt die schuin van draad geknipt is, dan zit op de denkbeeldige loodlijn van je taille naar de grond de grootste rek (want dit is de schuin van draadlijn). De stof gaat uithangen en als gevolg daarvan vormt de stof zich naar je lichaam. Gewoon omdat stof vanwege de zwaartekracht de kortste weg naar beneden zoekt, Als toevallig net je heup uitsteekt, dan valt de stof daar vloeiend omheen. Soms kan het ontwerp alleen tot zijn recht komen bij schuin van draad geknipte stof.

 

 

Deze rok van Kinloch Anderson is bewust schuin van draad geknipt. De Schotse ruit valt diagonaal en de wat zwaardere wollen stof valt dankzij de gekozen draadrichting soepel en vloeiend om de benen heen. Satijnen galajurken die sluik om het lichaam vallen worden vaak ook schuin van draad geknipt. Deze draadrichting maken figuurnaden (om taillering aan te brengen) overbodig.

 

Spelen met de draadrichting

Je kunt ook leuke effecten bereiken door te spelen met de draadrichting. Vooral als je een gestreepte stof hebt. Knip bepaalde patroondelen eens schuin óf dwars op de draadrichting! (Soms zul je de patroondelen die je voor het grafische effect schuin op de draad knipt, wel moeten verstevigen om het kledingstuk goed te laten vallen.)

Voorbeelden hiervan zie je bij dit patroon van Vogue:

Voor de sweater hieronder had ik te weinig stof en om toch uit te komen, heb ik de mouw in de lengte in tweeën verdeeld en het onderste deel dwars op de draad uitgeknipt. Zoon was tevreden met het resultaat en dat telt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over verschillende stoffen? Kijk dan ook eens bij mijn bericht Stof uitkiezen.

 

 

 

Plaats een reactie