Waarom ik naaien zo leuk vind

Zoals mijn dochter het zou zeggen: ik ben dól op naaien! Waarom? Moeilijk om een top 5 samen te stellen want ik vind eigenlijk bijna alles leuk aan naaien. Daarom naai ik ook al mijn eigen kleding, die van mijn dochter (nu 6), redelijk wat voor mijn zoon (nu 12) en soms iets voor mijn man. Mijn eigen kleding staat vaak in de wacht omdat er eerst iets anders nodig is voor één van de mijnen. Ach ja, nu kan ik dat nog zeggen, straks willen ze waarschijnlijk alleen nog kleding uit de winkel.

Als ik nadenk over wat het is dat me zo trekt, dan kom ik op de volgende 5 punten (alle even belangrijk):

Plannen maken

Niets leuker, dan bedenken wat ik kan of zal gaan maken en hoe ik dat zal aanpakken. Ik kan geïnspireerd raken door bladeren in een patroontekenboek, een patronentijdschrift, Pinterest, het weer, door iets wat ik bij iemand anders zie en niet te vergeten een stofje. Vaak kan ik lang niet alles maken van wat ik zou willen, het is gewoon teveel. Maar dat is geen probleem, want de voorpret is ook leuk!

Het komt niet vaak voor dat ik een patroon níet aanpas. Soms wil ik het net even anders en soms ook héél anders. Voor mijn dochter teken ik de meeste patronen helemaal zelf en dient het patroon dat ik zag als inspiratie. Voor mezelf neem ik daar de tijd niet voor en pas ik het bestaande patronen aan. Dat aanpassen op zich vind ik ook leuk: als het verder gaat dan een detail en de maat (die altijd aangepast moet worden), dan breng ik (het deel van) het patroon eerst terug naar de basis. Aan elk patroon ligt namelijk een basispatroon ten grondslag waarop voortgeborduurd wordt. Daarom passen patronen van het ene tijdschrift je ook beter dan die van

een ander tijdschrift, want als de basis goed is, dan heb je meer kans dat de variaties goed zijn.

Als ik het patroon terug gebracht heb naar de basis, ga ik aan de slag met de verandering die ik voor ogen heb. Je weet nooit precies hoe het uit zal pakken, want hoe het uiteindelijk valt, hangt bijvoorbeeld af van hoeveel toeslag je her en der in het patroon brengt en ook van welke stof je kiest. Dat hele proces, daar krijg ik echt energie van!

 

Maken wat ik mooi vind

Het idee dat ik alles kan maken wat ik mooi vind en dat ik elk detail kan kiezen, vind ik geweldig. Ik hoef niet eindeloos te winkelen om te zoeken naar kleding in mijn stijl, waarbij ik ook nog maar moet hopen dat dat net in de mode is. Ook mijn dochter kan ik aankleden zoals ik én zij dat leuk vinden. Geen standaard kleding maar echt iets bijzonders of aparts. Het geeft me zo'n gevoel van vrijheid dat ik het echt zelf kan bepalen en niet afhankelijk ben van winkels. Behalve dan van stoffenwinkels. Maar gelukkig is hier ook steeds meer keuze in door de mogelijkheid om online stof te kopen.

De voldoening

Het geeft zoveel voldoening om kleding zelf gemaakt te hebben! Dat maakt de frustraties die ik af en toe heb, omdat het niet wordt zoals ik het hebben wil, echt helemaal goed. Zelfs als ik iets kan kopen dat ik mooi vind en dat goed past, dan nog doe ik het zelden. Want het mist gewoon iets, namelijk dat ik het zelf gemaakt heb. En ik overdrijf echt niet... Ik hoef alleen maar te denken aan de jas die ik voor mijn man heb gemaakt: een mooie wollen winterjas/mantel op maat gemaakt en genaaid met behulp van traditionele kleermakerstechnieken: verstevigd met canvas met kameelhaar dat er met de hand op wordt genaaid en dat door de manier van naaien (pad stitching) de kraag de juiste vorm geeft.

Behalve het gevoel van tevredenheid is het ook handig. Want als iets echt goed bevalt, maak ik het rustig nog een keer van een andere stof. Toen ik nog niet zo goed kon naaien, kon ik soms echt lange tijd zoeken naar iets wat ik in mijn hoofd had en dat hoeft nu niet meer.

De stoffen

Stoffen bekijken en kopen is heel leuk! Er is zoveel te kiezen en ook zoveel te zien. Heel inspirerend! En ik word er heel hebberig van natuurlijk. Ik ben niet de enige met een kasten vol stoffen. Héérlijk!

Naaitechnieken

Het naaien zelf vind ik ook leuk, al is de ene handeling natuurlijk uitdagender of prettiger om te doen dan de andere. Aan de ene kant is naaien voor mij heel rustgevend (behalve dan als het een keer niet lukt) en aan de andere kant uitdagend, want ik probeer altijd een beter of mooier resultaat te krijgen. Ook probeer ik het altijd slimmer aan te pakken, dus efficiënter en doelgerichter, en verder vind ik het ook leuk om nieuwe technieken en nieuwe dingen uit te proberen. Ik vind het gewoon heel leuk om telkens nieuwe dingen te leren en dat wat ik al kan te verbeteren.

Plaats een reactie