Wat komt er kijken bij naaien?

Als je denkt aan bijvoorbeeld een shirtje naaien, zie je jezelf misschien vooral achter de naaimachine zitten. Maar… er zijn heel veel stappen in het naaiproces, en veel daarvan doe je níet achter de naaimachine. Inzicht krijgen in het naaiproces is volgens mij een belangrijk onderdeel van leren naaien. Naast al het andere, zoals met de naaimachine omgaan, naaivaardigheden, naaitechnieken, patronen lezen, de naaibeschrijving leren begrijpen, inzicht krijgen in verschillende stoffen, afwerking, etc.

Inzicht in het naaiproces betekent voor mij dat je overzicht hebt over alle stappen in het naaiproces. Want het helpt je op alle fronten: een naaibeschrijving begrijpen, begrijpen wat je doet, keuzes maken in wat je eerst en later doet en voor elkaar krijgen dat je kledingstuk eruit ziet zoals je voor ogen had toen je eraan begon.

 

De stappen waaruit het naaiproces bestaat, zijn grofweg:

 • het naaipatroon en de stof uitkiezen
 • de juiste maat bepalen
 • het patroonblad op lage temperatuur strijken, het patroon overtekenen en eventueel aanpassen (maat, details, etc.)
 • de naadtoeslag op het patroon tekenen en de patroondelen uitknippen
 • de stof voorbereiden: bij donkere en felle kleuren de stof weken in water met een flinke scheut azijn (voor kleurbehoud), daarna wassen om de krimp eruit te halen en tot slot de kreukels en vouwen eruit strijken
 • de patroondelen op de stof spelden en uitknippen of snijden
 • de markeringen op de stof overbrengen (figuurnaden, aansluitpunten, etc)
 • indien nodig enkele patroondelen verstevigen (zoals de kraag en belegdelen)
 • de stoffen patroondelen afwerken op de lockmachine of naaimachine
 • de details naaien, zoals broekzakken of een sierrand bij de zoom van de legging
 • de patroondelen aan elkaar stikken en telkens de naden afwerken en persen
 • eventueel voering op de stof leggen, knippen en in elkaar zetten
 • de voering in het kledingstuk zetten
 • zomen stikken, halsrand afwerken, knopen aannaaien, knoopsgaten naaien en de laatste oneffenheden afwerken.

Natuurlijk verloopt het naaiproces lang niet altijd in deze volgorde. Deze basisvolgorde helpt je in het begin om de naaibeschrijving van een patroon te begrijpen en later om zelf afwijkende keuzes te maken en om afwijkende volgordes in naaibeschrijvingen te begrijpen.

 

Veel naaiplezier!

 

Plaats een reactie